martes, 18 de mayo de 2010

Tipus de transtorns psicòtics

Les idees delirants es defineixen com creences falses sobre la realitat externa, basades en inferències incorrectes, que sostenen fermament tot i que els altres estiguin en desacord i es obstengan proves i evidències indiscutibles en contra.
Els continguts de les idees delirants solen ser sobre un número específic de temes entre els quals destaquen:
-Les idees delirants de persecució, es caracteritzen perquè la persona creu que l'estan seguint, observant, enganyant o maltractant d'alguna manera.
-Les idees delirants de referència, la persona creu que gestos o comentaris dels altres o missatges en televisió o ràdio van dirigits específicament a ell.
-A la inserció del pensament experimenta com pensaments que no són de la persona són col locats en la seva ment per un agent extern
-La retransmissió del pensament consisteix en que l'experiència que els pensaments són transmesos, de manera que l'altra gent no coneix.
-La passivitat somàtica, es caracteritza perquè la persona creu ser un recipient passiu de sensacions corporals que li són imposades per un agent extern
-Les idees delirants de control, es caracteritzen per la creença que el cos i les accions pròpies són controlades per una força externa
-A les idees delirants d'amor, la persona creu ser estimada per una persona d'alt estatus.
Altres temes possibles de les idees delirants són:
-Grandiositat
-Gelosia
-Culpa
-Pecat
-Pobresa
-Malaltia
-Nihilisme
-Religió
-Enverinament
-Possessió

L'esquizofrènia es caracteritza per la presència de dos tipus de simptomatologia, els anomenats símptomes positius i els símptomes negatius
Entre els símptomes positius més característics cal esmentar les idees delirants, que consisteixen en creences que s'estranyen una interpretació errònia de la percepció o de l'experiència i amb les que li resta de la societat no estaria d'acord. Les idees delirants poden presentar diversos tipus de contingut:
-Idees delirants de persecució
-Idees delirants de referència
-Idees delirants d'inserció de pensament
Un altre tipus de símptoma positiu és la parla desorganitzat que consisteix en dificultats per organitzar les idees i la parla de manera que pugui ser entès per la persona que escolta. Així es pot donar una parla incoherent.
La persona pot presentar una conducta desorganitzada, consisteix en:
-Comportaments inadequats
-Aparença delimitació
-Postures estranyes
-Rigidesa catatònica
Pel que fa als símptomes negatius cal destacar el embotiment afectiu, caracteritzat per:
-Absència d'expressió facial
-Escàs contacte visual
-Llenguatge corporal pobre
Un altre símptoma negatiu és la pobresa de pensaments que es manifesta en un hanla pobre i monosil · làbica.
L'últim dels símptomes negatius a comentar és l'apatia manifestada en la incapacitat per iniciar i organitzar conductes dirigides a un objecte pròpies de l'activitat

L'últim dels símptomes negatius a comentar és l'apatia manifestada en la incapacitat per iniciar i organitzar conductes dirigides a un objecte, pròpies de l'activitat quotidiana.
En funció de l'ocurrència d'altres símptomes s'estableixen diferents tipus d'esquizofrènia:
-L'esquizofrènia tipus paranoide, es caracteritza per la presència de lucinacions auditives o idees delirants en absència de símptomes negatius.
-En l'esquizofrènia tipus desorganitzat la característica essencial és la presència de símptomes negatius i parla i conducta desorganitzada en absència de catatònia.
-L'esquizofrènia tipus catatònic, presenta o bé immobilitat (catalèpsia o estupor) o bé una activitat motora excessiva, negativisme o mutisme extrems, desatenent totes les instruccions i rehausen parlar, mantenint una postura rígida, moviments peculiars, ecolàlia i Ecopraxies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario