jueves, 13 de mayo de 2010

Tipus de transtorns de la son

Insomni:


L'insomni es caracteritza per una dificultat per iniciar o mantenir el son, produint una disminució en la quantitat i la qualitat del mateix i donant lloc a un son no reparador. L'insomni té com a conseqüències: descensos en el rendiment de la persona, canvis d'humor, irritabilitat ... en definitiva, una disminució de la qualitat de vida que acaba interferint en el seu funcionament social, laboral o en altres àrees importants de la vida. Es tracta d'un dels trastorns del sue'ño més freqüents en la nostra societat i un pels que més es requereix atenció mèdica i psiquiàtrica. Algunes de les alteracions psicològiques que més clarament s'associen amb l'insomni són:


-L 'estrès

-L'ansietat

-Trastorns de l'estat d'ànim

-Trastorns de personalitat

-Trastorns psicòtics (especialment l'esquizofrènia)


Hipersòmnia:


La hipersòmnia es caracteritza per una intensa somnolència durant el dia, que no és deguda a un somni insuficient. La persona amb hipersòmnia pot dormir entre 8 i 12 hores cada nit i no obstant això, tenen grans dificultats per despertar-se, moment en que presenten desorientació i confusió mental. Durant el dia la somnolència és intensa i són freqüents les migdiades, tot i que la persona informa que no resulten reparadores Habitualment, la persona amb hipersòmnia pateix dolors de cap (normalment migranya) i complicaiones vasculars perifèriques
Apnea del son:
D'entre els trastorns del son relacionats amb la respiració l'alteració més destacable és la síndrome d'apnea del son, que es caracteritza per la interrupció del son a causa de problemes en el flux respiratori. Com a conseqüència de les alteracions esmentades s'acaba produint un insomni o somnolència excessius. La somnolència és més evident en situacions de relaxació, per exemple en llegir o veure la televisió. Les migdiades solen es poc reparadores i poden tenir com a conseqüència: mal de cap al despertar.
Alguns dels símptomes propis de l'apnea del son són:
* Durant el somni:
-Roncs
-Canvis de postura i moviments bruscos de les extremitats
-Son fragmentat
-Asfíxia durant el son
-Acidesa i reflux gastroesofàgic
-Miccions nocturnes (nictúria)
-Sudoració
* Durant la vigília:
-Somnolència diürna
-Canvis de comportament: reaccions depressives i irritabilitat
-Cefalees
-Disminució de la capacitat auditiva
-Trastorns neuropsicològics

No hay comentarios:

Publicar un comentario